Hvilket samfunnsproblem løser du?
I denne artikkelen introduserer vi deg for verktøyet «Problemtre», som kan hjelpe deg med å analysere et samfunnsproblem, finne årsakene bak det og se konsekvensene det skaper.
Hva er et problemtre?
Et problemtre, eller årsak-virkningstre, er en visuell fremstilling som viser hvordan ulike årsaker fører til et problem, og hvordan dette problemet påvirker samfunnet. Treet består av tre hoveddeler:
- Toppen: Konsekvenser av problemet
Dette er resultatene eller effektene problemet har. Konsekvensene kan være både direkte og indirekte, og de kan variere i omfang og alvorlighetsgrad. - Midten: Problemet som skal løses
Her beskrives selve problemet på en klar og konkret måte. Dette er kjernen som du ønsker å finne en løsning på. - Nederst: Årsaker til problemet
Dette er de underliggende faktorene som fører til problemet. Årsakene kan ha ulik grad av påvirkning og kan være flere lag av årsaker som sammen skaper hovedproblemet.
Hvordan fungerer det?
Problemet plasseres i midten av treet, og årsakene identifiseres som røtter som strekker seg ned under stammen. På toppen av treet vokser konsekvensene ut som grener. Hver rot og gren representerer en faktor som bidrar til problemet.
Hvordan kan et problemtre hjelpe deg?
Det er viktig å kjenne problemet ditt godt før du finner løsningen. Å bruke et problemtre kan hjelpe deg med å:
- Få en klarere forståelse av problemet: Du får et bedre bilde av hva som egentlig skjer, og hvilke årsaker du kan påvirke for å endre situasjonen.
- Skape en mer målrettet løsning: Når du forstår årsakene og konsekvensene bedre, kan du tilpasse løsningen din mer presist.
- Kommunisere tydeligere med interessenter: Ved å ha en konkret og godt definert problembeskrivelse kan du lettere få med deg andre på løsningen din, som investorer og partnere.
Eksempel på en god problembeskrivelse
En problembeskrivelse som «innvandrere får ikke jobb» er for bred. Lager dere et problemtre tvinges dere til å være mer spesifikk og kan hjelpe dere med å lage en spissere beskrivelse.
Eksempel: «Høyt utdannede innvandrere i Norge får ikke relevant jobb.» Denne beskrivelsen er mer presis og lar deg identifisere årsakene til hvorfor dette skjer.
Praktiske tips:
- Gjør denne øvelsen regelmessig for å holde fokuset klart, og inkluder teamet ditt i prosessen.
- Lag et problemtre før du setter i gang med endringsteorien.
- Test gjerne digitale verktøy for å lage ditt eget problemtre.
Vil du ha mer inspirasjon? Se denne videoen fra Norge Unlimited om problemtre: