Slik kan kommuner handle fra impact startups

Advokat Inger Roll-Matthiesen og virksomhetsleder Marion Kilde deler sine beste tips på hva impact startups bør vite om offentlige kjøp.

Det offentlige markedet er mer tilgjengelig enn mange tror

Når kommunen skal kjøpe produkter eller tjenester fra private aktører, må de gjennom en konkurranse. Dette er et samlebegrep som dekker flere måter å hente inn tilbud på, avhengig av hvor stort kjøpet er. Innenfor "konkurranse" finnes det:

1. Enkle konkurranser

  • Brukes ved mindre kjøp
  • Kommunen spør for eksempel 2–3 leverandører direkte
  • Krever lite dokumentasjon og kan gå ganske raskt

2. Mer omfattende konkurranser

  • Brukes ved større kjøp
  • Krever utlysning, mer dokumentasjon og tydelige krav
  • Anbud er en av disse

– For mange sosiale entreprenører ligger de mest relevante avtalene med kommunen under det som regnes som enkle konkurranser. Det betyr at det ikke lyses ut anbud på Doffin, men heller at avtaler inngås gjennom direkte kontakt, forklarer Inger Roll-Matthiesen, styreleder i EffektLab.

Regelverket er som følger:

  • Anskaffelser under 100 000 kroner: Kommunen kan kjøpe helt uten konkurranse.
  • Anskaffelser mellom 100 000 og 1,3 millioner kroner: Følger anskaffelsesforskriftens del I, som stiller krav om konkurranse, men det er ingen detaljerte prosedyrer, og kommunen har stor fleksibilitet.
  • Anskaffelser av helse- og sosialtjenester under 7,8 millioner kroner: Følger også del I i forskriften. Her kan kommunen bruke tilpassede og forenklede prosesser.

Med andre ord: Det finnes et stort handlingsrom, også for små og nye aktører som har løsninger som treffer et konkret behov. Les mer om beløpsgrensene og reglene for offentlige kjøp her:

Ja, det er lov å snakke med kommunen

En annen utbredt misforståelse er at kommunen ikke kan ha kontakt med leverandører før en konkurranse settes i gang. Det stemmer ikke.

– Kommunene, som alle andre som skal kjøpe noe, bør aktivt snakke med potensielle leverandører før en konkurranse starter, for å forstå markedet og sørge for at tjenestene som defineres er relevante og effektive, forklarer Inger.

Slike samtaler er ikke bare lovlige, de er også nødvendige for å kunne definere gode og treffsikre behov. Her har startups med nyskapende løsninger en viktig rolle å spille.

Pilot er bra, men tenk langsiktig

Pilotprosjekter er ofte første inngang for mange startups. De får testet ut løsningene sine i kommunal kontekst, men risikerer at samarbeidet stopper når prosjektmidlene tar slutt.

– Unngå at prosjektet ditt havner i «prosjektkirkegården», rådet Inger. Hun oppfordrer til å planlegge videreføring allerede i oppstarten, dokumentere effektene underveis og bygge støtte blant både brukere og ansatte.

FoU-kontrakter og tildeling av prosjektmidler kan være verdifulle verktøy, så lenge de brukes riktig og med forståelse for regelverket.

Kommunen er ikke én dør, men mange

En viktig innsikt fra samtalen var at kommunen sjelden er én aktør med én inngang. For startups betyr det at man må være strategisk og bruke flere kanaler samtidig.

Det kan bety å sende informasjon til flere, som fagsjefer og budsjettansvarlige i relevante avdelinger. Det tar tid, men kan gi resultater, spesielt når du kobler løsningen din til et konkret behov.

Bygg tillit over tid

Marion Kilde gir innblikk i hvordan relasjoner mellom startups og kommuner ofte må modnes over tid. Hun understreker viktigheten av tålmodighet.

– Vær tålmodig og utholdende. Kommunen vil ofte, men trenger tid til å bli trygge, forteller hun, og la til at det hjelper å være tydelig på dokumenterte effekter og målbare resultater.

Marion trekker også frem betydningen av å finne ildsjeler i kommunen. De som brenner for sosial innovasjon og som kan fungere som døråpnere og samarbeidspartnere.

– Finn interne ildsjeler, vis tydelige resultater, og tenk langsiktig i relasjonene. Det er sånn du skaper varige endringer, understreker hun.

Du må tørre å ta kontakt

Både Inger og Marion er tydelige på at offentlige anskaffelser ikke trenger å være tungrodde prosesser. Det finnes allerede handlingsrom, muligheter og åpninger for dem som tør å ta initiativ, tilpasse seg og bygge tillit.

– Vi må bort fra ideen om at alt må være så tungvint. Det finnes rom for fleksibilitet, innovasjon og ganske raske grep, hvis vi tør, avslutter Inger.

Og kanskje er det nettopp det offentlig sektor trenger akkurat nå. Flere løsninger som virker, og flere startups som tør å ta kontakt.

Vil du lære å selge til det offentlige?

Meld deg inn i vår digitale inkubator og få konkret hjelp til å nå gjennom.

Deltakere i samtalen:

  • Inger Roll-Matthiesen: Advokat og styreleder i Effektlab. Erfaren innen offentlige anskaffelser og bærekraftig innkjøp.
  • Marion Kilde: Virksomhetsleder i Lørenskog kommune, med lang erfaring innen helse og forebyggende tjenester og samarbeid med impact startups. Linkedin.
Få siste impact-nytt fra bransjen Få siste impact-nytt fra bransjen Få siste impact-nytt fra bransjen Få siste impact-nytt fra bransjen Få siste impact-nytt fra bransjen Få siste impact-nytt fra bransjen Få siste impact-nytt fra bransjen Få siste impact-nytt fra bransjen Få siste impact-nytt fra bransjen Få siste impact-nytt fra bransjen

Nyheter fra våre selskaper, relevante arrangementer, og herlig nerding på impact-faget.